Monday, 25 May 2009

SQL Developer , nebrušeni dijamant

Obožavam maj.
To je mjesec kada se u Crnoj Gori najviše praznuje.
Prvo dođe 1. maj pa onda i 21. maj , prije toga u aprilu i uskrs
i ako se “poklopi” da ovi dani padaju u četvrtak – petak , tu ukupno bude fin broj dana za odmaranje.

To je razlog što me dugo nije bilo sa novim tekstom. Praznovalo se, što ću :-)

Ako se ovome doda da sam u maju bio još i na ( zasluženom ) odmoru od ogromnog i iscrpljujućeg projekta – mogu reći da mi je ovaj maj bio poseban... :-)

Međutim, majski praznični dani su u Crnoj Gori, na žalost, završeni :-(
Ali nije ni to loše. Ja sam jedan od onih koji obožavaju svoj posao.
A tu su i novi tekstovi na devtalks-u …

Prije neki dan mi pade na pamet jedan duži tekst koji sam posvetio recenziji IDE-ova za rad sa Oracle-om, pisanju koda u PL/SQL-u, upita u SQL-u i slično, a koji nikada nisam objavio.
Dakle, o alatima koji su u ponudi na tržištu, i moje impresije o istima.
Konkretno – radi se o “PLSQL Developer”-u , “Toad”-u , “SQL Developer”-u i “SQL Manager 2007 Lite for Oracle”.
Ja u principu nisam baš totalno zadovoljan alatima ove vrste za rad sa Oracle-om i ovo je upravo jedna kategorija IDE-a koje sam vrlo često mjenjao tokom rada sa pomenutom bazom ne bih li našao nešto što mi u potpunosti odgovara.

Ovdje ću prenijeti samo dio teksta, i to onaj koji je posvećen Oracle-ovom SQLDeveloper-u.

Dakle, ovako sam tada opisao ovaj alat:


SQL DeveloperAko pričamo o konkurenciji Toad-u, onda moramo na prvo mjesto staviti program koji nam dolazi pravo iz Oracle-a a koji je ranije bio poznat pod nazivom Raptor: SQL Developer.
Zaista svjetlo na kraju tunela, i pravo osvježenje!Ovo je nešto što, po meni, najviše liči na jedan pravi alat za rad sa bazom podataka i razvoj aplikacija, kada je u pitanju Oracle.
To što je pisan u Javi je u jednoj mjeri dobra stvar, a u najvećoj mjeri jako loša.
Upravo je moja najveća zamjerka kod ovog programa uperena ka njegovoj brzini. Ustvari ne ka brzini izvršavanja naredbi toliko - koliko na brzinu renderovanja njegovog izgleda i brzinu jave u domenu GUI-ja inače.
Znamo da Java baš i nije svjetski prvak u brzini kreiranja GUI objekata. E , tu ova mana dolazi do izražaja.
Mislim da su momci iz Oracle-a mogli ovaj aspekt malo bolje uraditi. Pravi primjer brzog IDE-a pisanog u Javi kod kojeg nikada nemamo ovaj problem je npr. NetBeans ili Eclipse.
Često mi se desi da nakon dugog rada u nekom drugom programu, kliknem da se vratim na SQL Developer, a onda moram da sačekam ko zna koliko ( dragocjenog ) vremena da mi se prikaže program sa svim elementima i trenutnim stanjem.
Inače, ovo je možda jedina ozbiljnija zamjerka na ovaj program.
Program ima veoma dobar code completion , ima podršku za CVS i subversion, stablo je veoma lijepo urađeno, pregledno je i brzo.
Ima skoro sve elemente koje editor jednog savremenog IDE-a treba da ima.

Pristup tabelama je veoma jednostavan i brz:
Jednim klikom na neku tabelu nam se odmah otvara novi prozor sa svim informacijama po tabovima za odabranu tabelu.

Tabela za prikaz podataka bi mogla biti puno ljepša , a njene ćelije malo većih dimenzija.

Još jedna dobra stvar kod ovog programa je ta da ne moramo imati instaliran nikakav Oracle client kod sebe, jer za konekciju ne koristi tnsnames.ora već JDBC drajvere.

SQL Developer sada zaista zaslužuje da mu se da šansa.

Savjet:
Svim korisnicima savjetujem da prije početka obavezno urade sljedeće:

Tools -> Preferences -> Database -> Object viewer Parameters i štrikirajte “Automatically freeze object viewer windows” jer će se u protivnom svaka tabela na koju kliknemo jednom otvarati uvijek u jednom istom prozoru. Sada će se svaka tabela otvarati u posebnom prozoru.


Da , to je nešto što bih ranije rekao za ovaj alat, nakon nekoliko nedjelja rada u njemu i to u NE kritičnim situacijama, kada se mogu tolerisati određene gluposti koje IDE može izazvati.
Tada mi je ovaj program zaista bio pravo osvježenje jer je izgledao oprilike onako kako sam ja zamišljao da bi jedan IDE za rad sa Oracle-om ( za developere, naravno ) i trebao izgledati.
Ono što bih sada rekao za ovaj IDE je da ga se bar još neko vrijeme zaobilazi u širokom luku!
On je OK da se kući koristi i za učenje, ali ako se odlučite za njega na nekom ozbiljnijem projekrtu - uvijek treba imati pored sebe i jedan od dokazanih alata.

Zašto sam promjenio mišljenje? Pa kao prvo zato što sa ovim alatom nikada ne znaš na čemu si. Recimo da smo prepravili neku funkciju, paket, proceduru...
Nakon kompajliranja istih uopšte nećemo znati da li je kompajliranje uspješno obavljeno, da li je novi objekat validan , u čemu je problem ako problem postoji ( ne prikaže se lijepo poruka kao u npr. Toad-u )…

Evo još jedan primjer: Dešavaće vam se nekada da će program sam od sebe početi prikazivati neki view sa uduplanim kolonama, dok je u drugim alatima taj pogled sasvim OK. A onda ti ako nemaš na produkcionoj lokaciji još neki alat nećeš moći ništa dalje raditi oko pomenutog pogleda...

Ako program ( kojem inače ne treba instalacija ) iskopiramo na neki drugi računar i pokušamo ga pokrenuti – tu nastaju tek posebne situacije i blokiranja računara...
O fantomskom brisanju ili dodavanju znaka tačka-zarez ( ; ) na kraju kodova koje želimo iskompajlirati – ni da ne pričam!

Sve u svemu – SQL Developer je zaista alat kojeg jedna tanka linija dijeli od odličnog alata i vjerovatno će to uskoro i postati, kada se isprave određene nebuloze koje postoje u njemu. Zaista je sjajno zamišljen.
Mislim da Oracle mora sebi priuštiti jedan ovakav, ali bug-free i price-free alat po svaku cijenu.

E, da , za kraj: jedva čekam maj 2010-e. :-)

4 comments:

Dejan Topalovic said...

veoma dobar tekst i jako koristan svima, koji se odluce da (ne) koriste SQL Developer :D

Ja sam probao sve moguce alate, ali se cvrsto drzim TOAD-a ... Jest' da je skup, al' je i dobar...

Darko Kalinic said...

:-) haha, ma taj me alat toliko puta ostavio na cjedilu u najkritičnijim situacijama i vjerovatno mi skratio živor za par godina da sam jednostavno morao svijetu prenijeti koliko čovjeka može zeznuti prvi utisak koji SQL Developer stvori prilikom prvih susreta sa njim...

Prema Toad-u sam imao popriličnu averziju na početku, ali se sada, nakon svega, kunem u njega :-)

Po meni je iznenađujuće kako su alati za rad sa Oracle-om u najmanju ruku nedorečeni...

Dejan Topalovic said...

E zaboravih te pitati - posto ovaj tekst (a i ostale tvoej tekstove) smatram kvalitetnim - da li bi ga htio objaviti i na blogu o bazama podataka? Kreirao bih ti autorski nalog, pa mozes po svojim imenom da objavis tekst, koji god zelis...

Javi, ako si raspolozen. :)

Darko Kalinic said...

Cao Dejane.

Naravno da sam raspolozen.

Poslao sam ti mail.

Pozdrav!