Saturday 27 February 2010

Nakon dugo vremena, opet sam tu...

E zaista nisam odavno pisao na svom blogu. Vjerovatno su najveći razlog za to prevelike obaveze na poslu. Radilo se i dan i noć, pa umor uradi svoje.
Drugi razlog je i nedostatak inspiracije. Pretpostavljam da je to direktna posljedica prvog razloga. Ustvari kada razmislim, više je to nedostatak snage a ne inspiracije ( hm, što je opet posljedica prvog razloga? ) jer sam inspiracije za interesantne teme proteklih mjeseci imao na pretek:
od best practice -a prikupljenih prilikom posljednjeg projekta koristeći Struts2 u sklopu e-governement-a,  preko  kreiranja JAVA framework-a za rapidni ( uz to i deklarativni ) razvoj web aplikacija ,  do know-how tema prilikom učešća na razvoju web servisa različitih vrsta i namjena  ( koje bi mnogima uštedjele mnoooogo vremena i živaca ) i još mnogih drugih interesantnih stvari...
Zaista sve interesantne teme za pisanje, ALI kao što rekoh – umor učini svoje i tu se vraćamo na početnu rečenicu ovog teksta.
I tako ja pomislih da nisam odavno pisao za blog, i taman da po ko zna koji put po redu uhvatim maglu od pisanja, sjetih se da je danas 27. Februar…
E to je dan koji zaslužuje da se pomene, te  ja na ovaj nacin dajem svoj doprinos popularizaciji IT-a u CG: Danas se završava još jedan festival IT-a , ovaj put onaj na Žabljaku: IT 2010!
Doduše, mnogo bi , vjerovatno, smisla imalo da sam se javio 24. Februara, kada je festival pocinjao, ali ni na ovaj nacin ne gubi na “težini” moj doprinos popularizaciji domacih IT festivala :-)
Volio bih kada bi vidjeo i ostale kolege kako na svom blogu pišu o istom.
Ili slicnom, bio bih zadovoljan.
O blogu nekog izlagača i da ne pričam.
Nego, udaljismo se od teme...
Na žalost, ni ove godine nisam posjetio pomenuti festival, i iskreno mi je žao. Jedino što sam mogao ispratiti i procitati u vezi njega je ono što je objavljeno na zvanicnom sajtu ( www.it.ac.me.)
Ove godine je imalo tema koje su me iskreno zainteresovale.

Prva je
-    MOGUCNOSTI PRIMJENE SERVIS-ORIJENTISANE ARHITEKTURE (SOA) U PRAKSI jer imam srece da na poslu aktivno koristim ovakvu arhitekturu pri kreiranju informacionih sistema, i jer je tema koja me poprilicno interesuje a tako se malo zna o njoj kod nas.
Kao što procitah negdje: web servisi su kao srednjoškolski sex: svako prica o njemu, a niko ili rijetko ko ga zaista konzumira. A i onaj ko ga konzumira – ne zna ga pravilno konzumirati.
Nevjerovatno je kako je malo dobrih tekstova i  literature na internetu ( napominjem dobrih ) na ovu temu a ima toliko toga da se kaže i demonstrira. Upravo zbog toga me svaka prica na ovu temu interesuje.

Druga je
-    PRIMJENA MPI ZA ODREÐIVANJE BIASA I VARIJANSE KUBICNE FAZNE FUNKCIJE. Ova tema mi je posebno interesantna. Prvi razlog su koautori na ovom radu koji su mi odredeni garant kvaliteta samog rada, a drugi je jer se radi o aplikaciji radenoj za klaster, upotrebom MPI funkcija. Tokom 2006-e godine sam ucestvovao na izradi prve crnogorske aplikacije za klaster ( koliko sam informisan ) , u sklopu CIS-a UCG (http://www.mren.ac.me/eilenberger/ ) i zaista bi mi bilo interesantno vidjeti kako je neko drugi implementirao nešto slicno...

I treca je
- PRIMJER VALIDACIJE XML-A POMOCU DTD-A. Opet kao prvo radi koautora a onda i zbog moje redovne i vrlo ceste upotrebe ovog formata. XML je cesta tema i na ovom blogu...


Ovo, naravno, nisu jedine teme vrijedne slušanja, ali MENI su najinteresantnije. Ne bi bilo loše da su na zvanicnom sajtu obezbjedeni i video snimci predavanja. Eto dobra predlog za organizatore za sljedecu godinu...

4 comments:

Unknown said...

Hehehehe vjeruj mi da nisi jedini, koji zadnjih mjeseci ima "problema" sa inspiracijom, vremenom i voljom za pisanje tekstova - isti sam takav, a primijetio sam i kod jos par blogera iste simptome...

I ja imam u planu par tekstova na temu "best practice", ali nikako da se nakanem napisati ih na blogu...

Ajd nadji nekako motivacije, pa napisi nesto - mozda tad i ja pokrenem svoju lijenu guzicu heheehehehe...

Inace, XML nije los sam po sebi, ali je u Oracleu spoooroooo sve sta ima veze sa XML-om...

Darko Kalinic said...

Ma kod mene je to sve promjenjivo. Nekad me ispunjava samo pisanje za blog, nekad mi se uopste ne pise nego mi se samo radi na nekom projektu, nekad nesto trece...
Sada sam u fazi razmisljanja o radu na privatnom projektu.
Oduvijek sam se zanosio mislju o zapocinjanju nekog open source projekta ili nesto tome slicno... Fali mi ovdje samo drustvo za tako nesto.
Zbog ovoga zadnjeg sam bio i u fazi smisljanja pokretanja korisnickih grupa u CG za Javu , oracle i tome slicno, ali i to je propalo iz mnogo razloga...

Marko XML said...

Pratim tvoj blog, generalno je OK, ali se sada ne slažem s tobom. Imam nekoliko ortaka koji su jako kvalitetni a takođe znam još neke ljude iz CG koje ovo zanima. Imaju i prilično iskustvo jer su radili za poslodavca u inostranstvu.
Dakle ne stoji teza da nema društva za ovu priču.
Problem u CG je kako ovo sve prodati i naplatiti. Jer ako se ovim baviš ozbiljno to ti brate uzme cijeli dan i noć :-). Koliko ja znam u CG to nema ko da plati. Kad se ovdje cijenilo znanje?

Osim toga čovjek mora da bude potpuno situiran da bi imao vremena da se time bavi iz zadovoljstva i hobija. U firmama su ljudi ograničeni radnim obavezama i samo nekim komponentama projekata tako da ni tu ne vidim prostor da neko može ozbiljno da zavrti ovu priču. Ti ako u toj svojoj firmi, i to u ovdje CG, imaš mogućnost za to si srećan čovjek!

Darko Kalinic said...

Zdravo Marko!

Iskreno, na početku si me zbunio. Nisam znao na šta misliš da se ne slažeš sa mnom, pa sam od početka pročitao čitav tekst, i tek na kraju shvatio da se ne slažeš sa onim što sam napisao u komentaru :-)

Ne, pogrešno si me shvatio. Nisam rekao da ovdje nema kvalitetnih ljudi. Ima ovdje sjajnih stručnjaka ( naravno ).
Ja ih lično znam dosta. A siguran sam da ih ne znam ni petinu koliko ih ima.
Htio sam reći da ni kod koga ( od onih koje znam ) nisam prepoznao želju za radom na nečem sličnom...

I tu sam mislio prvenstveno na open-source projekat, dakle freeware. Možda prije i osnivanje zajednice Java korisnika ili slično...
S druge strane, ekipu za komercijalne projekte imam ;-)

A i ovo za situiranost u potpunosti shvatam. I to je jedan od razloga zašto niko nema vremena i volje za ovakvu priču.
A što se tiče ovog posla i CG... :-) UH! o tome drugi put ;-)

Dobrodošao na blog!